teisipäev, 14. detsember 2010

San Andres

Olen keset kariibi merd. Peaaegu. Saarekesel nimega San Andres. Tulin just sukeldumast. Oli vaga tuus. Nagin ule meetrise labimooduga Sting Rayd. Kurat, enam ei suuda lugejate roomuks lihtlausetega jatkata :), elu, temas esinevad seosed ja emotsioonid ei ole nagu lihtlaused... Igatahes, veetsin mingi 1.30 kuni 1.45 vee all hingamist harjutades ule pika aja, ja tuli valja, et vastava varustuse olemasolu korral ei ole see endiselt mingi probleem. Ilm on siin suht tormine, 20-25 m/s laseb tuul tundega ja tanaval on tagantuult minnes vaja aint jalgu tosta, edasi liigud iseenesest, mis muidugi ei tahenda seda, et valjas ei oleks just parajat temperatuuri - mingi 27 kraadi ja vesi 26. Ehk siis, hea on et tuult on, palavuse seisukohalt, paha on see nats kuna osad mobiilsemad kalad olid jalga lasknud ning me ise paadiga igasse sukeldumiskohta ligi vaga ei saanud. Marjaks saime kah muidugi paadisoidukaigus, sest lainet on kah taitsa viisakalt. Mere alust rahu sellised asjad palju muidugi ei riku. Siinne korrall oli mulle vaga sumpaatne, oli selliseid suuremaid moodustisi mis mulle meeldivad ja huvitavaid koralli kujundeid, samas oli kohati ka veits surnud korallrahu. Onnestus sattuda paar korda ka keset kalaparve, uskumatult kartmatult ronivad nad siin ligi, nagin ka umbes 10-20 cm kaugusel oma maski ees kala valjaheite protsessi kulgemist, pole veel suutnud otsustada, kas see elamus laks pluss voi miinus poolele :). Ahjaa, korra onnestus mul ka muidugi gruppi vahetada - olin koos uhe instruktori ja mingi tuubiga kes kursust tegi, ning jain mingeid koralle imetlema, siis ujusin edasi neile jargi, voi noh nii ma arvasin vahemalt esialgu siniste ja kollaste lestade jargi... Et need on mingid teised sukeldujad hoopis, taipasin ma mone minda parast, kui uritasin valja moelda, kas instruktoril oli pearatt voi mitte ja mis varvi shortsid sel tuubil olid kes kursust tegi. Noh, eks mas hoidsin silmad lahti nats rohkem ja leidsin oma sobrad ules veel paari minda parast... Onneks oli tegu siukse vahenoudliku sukeldumiskohaga, nii et suht savi oli.

Mis veel - no see koht on siin suht uskumatult kena, helesinine meri mitmes toonis, valge liivarand ja pisikesed palmidega laiud lahes, nagu siuke vaike paradiisi saar kuskilt filmist. Ainult et turiste on siin nagu putru, eile otsisin pool tund hotelli kus vaba tuba oleks, lopuks leidsin mingi suht koleda uberiku, oma senise kalleima oomaja louna ameerikas. Hinnad on louna ameerika kohta siin taiesti kosmilised, valgete inimeste kohtades valjas soomine on kallim kui eestis, ukskoik kuhu vaatad uritab keegi rate voi facebooki jaoks pilti teha. All inclusive suuri hotelle nagu egiptuses venelaste lemmikpuhkekohaks on ja kust nii monigi inimene puhkuse jooksul suurt ei valju, on siin samuti peris mitmeid. Uhesonaga, natukene kaib narvidele see louna ameerika rikaste ja ilusate paraad siin, kuigi olen kohanud ka suures koguses vaga toredaid inimesi, kes siia puhkama on tulnud ning toredaid inimesi ja taielikke molakaid ning aferiste on siin loomulikult ka kohalike hulgas - kes on suuresti mustanahalised, kunagi aafrikast imporditud toojou jareltulijad, suht omaparase kultuuriparandiga, nuudseks saarel juba vahemusse jaamas. Oot, mis see point oli, ahjahh, ehk siis muidu tore koht aga veits ule rahvastatud ja hinnastatud. Vaga hea sukeldumisega.

Lahen nuud vaatan, kas leian ules uhe kohviku, kus eile beachil moistlikku hinna eest naturaalset mahla ja piimakokteili muudi, ning hoian seda pihus kuni otsa saab - eile viis tuul laua pealt tuhja ollepudeli minema, hea et katki ei lainud, nii et nalja ei ole siin, oma jooki peab valvama :). Aga jah, Ecuadori ja Kolumbia Jugo Naturales (haaldatakse "hugo naturales" ehk siis naturaalne mahl) Con leche i con aqua (ehk siis kas piima voi veega) joogid on ikka ule prahi, sisuliselt voetakse taiesti varske puuvili (valik on sinu), nats jaad, voi siis juba sugavkulmutatud puuvili, torts piima ja pannakse see blendreisse ning valmis ta ongi. Enda lemmikuteks on Maraquia, mora ja Fresa (viimased kaks on poldmari ja maasikas) omad. Paljud hindavad korgelt ka banaani, mango voi mone taiesti haaldamatu nimega puuvilja jooki. Valik kohalikus kohvikus on muidugi soltuv piirkonnast - mis kus kasvab.

Kommentaare ei ole: